Alternatív érettségi - kihívás

2018. július 3.

Sziasztok!


Hogy valami pozitívabb hangvételű bejegyzéssel folytatódjon a blog élete, meghoztam az Alternatív érettségit. Ezt a kihívást Floreától kaptam, akinek ezúttal is nagyon szépen köszönöm, hogy gondolt rám. A blogja nem olyan régen nyílt, viszont sokak számára érdekes tartalmat posztolt eddig, ahogy láttam: ajánlók, TAG-ek, utazásról és kultúráról szóló bejegyzések, és még sok más ínyencség. Ha van egy kis időtök, mindenképpen nézzetek be hozzá.
A kihívást eredetileg Ágoston indította el, és szerintem az a legjobb benne, hogy én magam választhatom ki, mire szeretnék válaszolni és mire nem.

Néhány egyszerű szabály tartozik a játékhoz:

- Írj néhány kedves szót arról, akitől kaptad a kihívást. Ha nagyon szereted őt olvasni, belinkelheted a blogját is.
- Három tárgy van: random tények, emlékek, és fantázia. Mindhárom tárgyból húsz-húsz „tétel” van. Ahhoz, hogy átmenj, legalább tízet meg kell válaszolnod tárgyanként, amiket te választhatsz ki.
- Nincs rossz válasz!
- A válaszaid után illeszd be az eredeti kérdéssor linkjét, hogy a kihívottaid is tudjanak válogatni a hatvan kérdés közül.
- Hívd ki azokat, akiknek szívesen feldobnád a napját, vagy azt, akit a vizsgák közben megjutalmaznál még egy vizsgával!


Jöjjenek hát a válaszaim.

Random tények

1. Melyik a kedvenc évszakod?
Egyértelműen az ősz. Minden évszaknak megvan a maga szépsége, de szerintem az őszi tájnál nincs szebb. Az a rengeteg szín és árnyalat, melyek mégis melegnek hatnak, pedig az idő rohamosan hűlni kezd... Azt szoktam mondani, hogy olyan szép, amikor téli álomba merül a természet.

2. Mi a legfurcsább visszatérő álmod?
Mostanában nem hiszem, hogy volt ilyen, de határozottan emlékszem, hogy kiskoromban sokszor felriadtam ugyanabból az álomból. Egy habzó szájú fekete kutya állt előttem, olyan rotveiler-féle valami, és egyre csak vicsorgott rám. Általában sírva keltem fel, és ordítottam a félelemtől. Ha jól emlékszem, nem sokkal az iskolakezdés előtt végleg abbamaradt. Van még egy hasonló dolog, nem is annyira álom: mielőtt elalszom, olyan érzésem van, mintha egy baromi magas helyről leesnék. Ez csak egyszer-kétszer jön elő, ha tényleg brutálisan fáradt vagyok, pl. nem alszom rendesen két-három napig.
Fun fact: egyszer olvastam egy cikket az alvásparalízisről, és megerősítették mások is, hogy ez a kettő bőven betudható annak. So, welcome to the team, Riri.

3. Vannak olyan szavak, amik felidegesítenek, ha meghallod őket?
Azt még megértem, hogy egyes kultúrákban megszokott a dikk meg a dikkmán' kifejezés. De amikor olyan emberek is átveszik, akiknek egyáltalán nem kellene, csak azért, hogy menőzzenek... Nem tudom, lehet velem van a baj, de nem értem a logikát. Rossz személyes tapasztalat miatt a jó lesz ez és a majd kialakul kifejezések is felkerültek erre a listára.

5. Van olyan könyv vagy film, amit kötelezővé tennél az iskolában? Miért?
Nyilván Potterheadként meg kell szólalnom a Harry Potter sorozatot illetően. Szerintem mára már egy akkora klasszikussá nőtte ki magát, hogy idő kérdése, és legalább az első könyvet bevezetik, rábízva a tanulókra, hogy érdekli-e őket a folytatás, vagy sem. Filmek terén már jobban meg van kötve a kezem, de mindenképpen valami tanulságos cselekményű művet javasolnék. Életrevalók, for example.

8. Van olyan dolog, amitől félsz, de mások számára ez a félelem érthetetlen?
Sokak számára lehet, hogy érthetetlen lesz, de irtózom a fesztiválokon található hányatógépektől. Ebbe a kategóriába minden rázkódó, lengő, neonfénytől rikító marhaság beletartozik, és szívem szerint még a hullámvasutat is ide sorolnám. A testem nehezen birkózik meg akkora mennyiségű adrenalinnal, amennyi egy ilyen helyzetben termelődik, és volt már rá példa, hogy elájultam egy ilyen gépen. Kivételt képeznek azok a gépek, ahol le tudom tenni a lábam, pl. a körbe-körbe forgó kocsiszerű valamik (bocs, hogy nem tudom a nevét). A dodzsem még tűrhető, egy kis pia után szívesen ütközök bárkivel.

10. Van olyan videó, ami minden alkalommal meg tud nevettetni? Melyik az?
Ez még a gyerekkorom egyik nagy kedvence, a Funny cats. Nem tudom, miért, de akárhányszor megnézem, mindig van egy olyan jelenet, amin elröhögöm magam. Mondjuk egy macskán mikor nem lehet jót derülni!? És talán egy szintén nagyon régi videót is ide tudnék sorolni. Az elkövető a Janoskians ausztrál fiúbanda, a videó pedig az Awkward Train Situations #2. Ez számomra azért vicces, mert emlékszem, ahogy anno a legjobb barátnőmmel próbáltuk őket utánozni. Shit, I forgot to feed my fish.

11. Mi az MBTI-típusod? Szerinted van olyan személyiségteszt, ami kifejezőbb ennél?
Mire rájöttem, mit takar ez a kifejezés... Nos, én INFP vagyok, vagyis mediátor. Azt mondják erről a típusról, hogy igazi idealista, még a legelvetemültebb emberekben is igyekszik megtalálni a jót (khm, ezzel vitatkoznék) és mindig javítani szeretne a világon. Nyugodtnak és félénknek hat kívülről, visszahúzódónak tűnik, pedig nem hiányzik belőle a belső tűz és a szenvedély. Nem tudom, ez mennyire jellemző rám, de hiszek a tesztnek. Más hasonló tesztet nem próbáltam még, és nem is tudok olyanról, ami ennyire alapos lenne, mint ez.

12. Mi a legjobb és a legrosszabb tulajdonságod?
Kezdjük a rosszal, hogy fejlődő tendenciát tudjak mutatni. Nagyon bizonytalan és kishitű vagyok, és szinte mindig szükségem van más emberek megerősítésére, amivel sokszor az emberek agyára megyek. Emellett mindenhonnan elkések, mert állandóan kicentizem az időt, aztán persze, hogy közbejön valami. A türelmetlenséget, a lustaságot és a dolgok halogatását sem szabad kihagyni. Hogy jót is mondjak, segítőkész lélek vagyok, és többnyire kedvesség híján sem állok rosszul, és ez nem tudom, mennyire számít jónak, de elég kevésszer tudok nemet mondani. Mostanában a titoktartás és az őszinteség terén is sokat fejlődtem, aminek nagyon örülök, mert ezáltal megbízhatóbb emberré tudok válni. Az sem mellékes, hogy kissé szédült vagyok, és mindig eszembe jut valami hülyeség, ha másnak szüksége van rá (és akkor is, ha nincs).

15. Van olyan dolog az életedben, amit eddig soha nem mondtál el senkinek?
Igen, nem is egy.

16. Napfelkelte vagy naplemente?
Mivel nem vagyok egy koránkelő típus, a naplementét választanám. Este talán több szín van jelen az égen, és ugyanúgy, mint az ősznél, csodaszépnek tartom, ahogy elalszik a természet - még ha csak pár órára is.

Emlékek

21. Melyik telefonod volt veled a legtöbb ideig? Melyikhez köt a legtöbb emlék?
A legtöbb ideig életem első érintőképernyős modellje és a legutóbbi okostelefonjaim voltak velem - ez utóbbi azért is nagy szó, mert nálam rendszerint egy év után kipusztultak, ez pedig három és felet húzott le velem. A legtöbb emlék viszont két szétcsúsztatható Samsunghoz köt, ugyanis az volt az az időszak, amikor a legjobb barátnőmmel a lehető legtöbb emléket próbáltuk megörökíteni, mert kiköltözött Németországba. Volt ott minden: állatkodós képek, videók, hangfelvételek, ami a csövön kifért.

23. Van olyan kiegészítőd (óra, nyaklánc, karkötő, stb.), amihez különösen ragaszkodsz? Miért?
Mindenképpen megemlíteném az időnyerő nyakláncomat, amit a legjobb barátnőmtől kaptam (egy roxforti levél mellett) a huszadik születésnapomra. Egy arany, lepke formájú fülbevaló is különleges számomra, mert a legelső fuvolatanáromtól kaptam az általános iskolai ballagásomra (és az sem mellékes, hogy a fülem hosszú távon nem bír semmit az aranyon kívül). Ugyanerre az alkalomra kaptam édesanyámtól egy ezüst láncot egy szintén ezüst, violinkulcs alakú medállal, az is nagyon különleges számomra.

24. Mi volt a legszebb vagy legmeghatóbb mondat, amit valaha mondtak neked?
Szabad élni az irónia lehetőségével? Egyszer egy srác nagyon udvarolt nekem, és mindenáron azt akarta, hogy találkozzunk, de már az első randin meg akart csókolni. Aztán benyögött egy olyat, hogy "az én f*szmat a te p*nádba teremtették". Mondom ok, csá, takarodj innen.
A viccet félretéve: talán az volt a legszebb, amikor édesanyám az idei felvételi után azt mondta, semmi baj, ne bánkódjak. Ez azért esett jól, mert egy éve totál az ellenkezőjét mondta, és az nagyon fájt. Azt is megemlítem, ahogy Tanárnő próbált terelgetni a jó irányba, és rengetegszer elmondta, milyen értékes ember vagyok, milyen jól zenélek és ösztönösen formálok (zeneileg), és nem utolsó sorban milyen tehetséges vagyok. A rozoga önbizalmamnak ez különösen jól esett.

25. Kaptál már beírást az ellenőrződbe? Ha igen, miért? (Vagy miért kaptad a legtöbbet?)
Van olyan diák, aki a tizenkét iskolás év alatt egyszer sem csinált valamit stiklit, és nem kapott beírást? Tegye fel a kezét, de őszintén. Nyilván én is kaptam, legtöbbször azért, mert nem tudtam lakatot tenni a számra - szakis éveim alatt ez sokszor káromkodásig fajult, legtöbbször órákon, és az osztályfőnök egy idő után már "elfelejtette" beírni őket. A legidegesítőbbet elmesélem.
Ötödik osztályban a kezelhetetlenség határát súrolta a viselkedésem, és sokszor kaptam beírást különböző okokból kifolyólag. Egy magyarórán én már leírtam a tábláról az anyagot, viszont a padtársam még nem, és a tanár a méretes hátsójával eltakart mindent, de már elkezdte törölni a táblát. Én csak annyit mondtam, hogy "tessék", és odatoltam neki a füzetet, mire mindkettőnknek adott egy szaktanárit, mert már elege volt belőlünk. Azért, mert nem látni a seggétől a táblát? Nonszensz.

26. Az utóbbi években mennyi volt a leghosszabb idő, amit Facebook nélkül töltöttél, és milyen alkalomból? Mit csináltál helyette?
Kétszer volt talán, hogy deaktiváltam magam a vizsgaidőszak miatt. Egyszer tavaly év végén, másodszor pedig idén félévkor. Értelemszerűen tanultam és gyakoroltam helyette. Az időtartam egy hét volt körülbelül, mert nem bírtam tovább. Tudom, gáz vagyok, megyek is elásni magam, LOL.

29. Mi volt a jeled óvodában?
Egy klasszikus, négy- vagy ötszirmú virág, ami azért is érdekes, mert azóta is valamilyen szinten virágbuzi maradtam.

30. Melyik volt életed legjobb bulija, és mi tette azzá?
Nos, őszinte leszek: egy kezemen meg tudom számolni, hogy az életem huszonkét éve alatt eddig hányszor voltam igazi buliban (a buli alatt most a villódzó fényű, üvöltő és dübörgő tuc-tuc zenés éjszakákat értem). A legjobb ezek közül a szalagavatóm afterpartyja volt, valamint az, amikor a legjobb barátnőmmel egyszer szilveszterkor elmentünk egy bajai klubba bulizni. Az after azért volt jó, mert együtt voltam a többiekkel (és életemben először úgy éreztem, bolondulnak értem a pasik, ami egy molett lányka lelkének elég jól esik, szerintem), és ott volt a legjobb barátnőm is. Valamint ott csattant el az első csókom. A második pedig azért volt jó, mert szintén a legjobb barátnőmmel voltam, valamint tényleg nem ismertem senkit, és azt csináltam, amit akartam (nem kell félreérteni, az erkölcsi határaimat nem feszegettem). Mindkét alkalommal elég sokat ittam, ami sokat lazított a szorongásomon.

31. Melyik tárgyat tanította a kedvenc tanárod, és mitől vált a kedvenceddé?
Általános iskola hatodik osztályában új énektanárt kaptunk, egy göndör hajú, fiatal, mosolygós arcú hölgyet, akivel elég gyorsan megkedveltük egymást. Ő tanította nekem délután a szolfézst is, és mindig jó hangulatban teltek az órák. Végre volt valaki, aki megértett és segített, ha bajom volt. Abban az időben váltak a szüleim, és akkor is mellettem állt. Sajnos ma már nem beszélünk, de szép emlékek kötnek hozzá.

36. Mi volt az az indok, amiért legutóbb letiltottál valakit?
Volt egy srác haverommal egy egyezségünk a nyarat illetően, de én menet közben meggondoltam magam. Ő pedig nagyon beleélte magát, legalábbis én így láttam, és nem tudtam levakarni. Hiába mondtam, hogy hanyagoljuk a témát, minden nap felhozta. Egy idő után elegem lett és letiltottam. Hogy mit reagált és mi a véleménye ezek után rólam, már nem érdekel.

40. Mi volt a legötletesebb nicknév vagy felhasználónév, amit megadtál?
Kottafej, bulBOSSaur, fuvolia, liamoncello, és valamilyen szinten a Leah is az, ha levezetem, honnan jött (Júlia - Lia - Leah).

Fantázia

41. Mi az az esemény, amit a legjobban vársz? Hány nap van még addig?
Jelenleg a Vienna Konservatorium felvételiét várom a legjobban, mert tudom, hogy az sikerülni fog. Addig kereken tíz nap van hátra. Emellett a hódmezővásárhelyi tábort (kurzust) és a szeptemberi tanévkezdést is nagyon várom, addig pedig még jó sok nap hátra van (nincs kedvem számolgatni).

42. Ha bármilyen frizurád lehetne, milyet választanál?
Még egyszer megpróbálkoznék a rose gold hajvégekkel, az biztos. Egyébként valami sötétbarnás rövid fazont választanék, olyan Pixie-féle valamit (csak hát azok nem állnak jól a kerek arcúaknak). De jó az is, ami most van, csak tűnjön el róla a törött rész.

43. Mi az álommunkád, amivel negyven évig szívesen foglalkoznál?
Fuvolista szeretnék lenni egy zenekarban, illetve alkalomadtán kamarakoncerteket szeretnék adni pár barátommal. Ezzel negyven évig egészen biztosan ellennék. Ha minden kötél szakad, akkor olyan jó tanár szeretnék lenni, mint Tanárnő.

45. Ha írtál/írnál egy regényt, miről szól(na)?
Rengeteg ötletem van, csak amikor oda jutok, hogy le kéne ülni és pötyögni kéne, elmegy az ihlet. Van kettő, amik a műkorcsolya világában mozognak, van egy, ami a klasszikus zene körében él, egy másik a kincsvadászat világában játszódik (mint a Tomb Raider és az Uncharted), és van egy sorozat, ami csak szimplán négy szerelmi történetet ölel fel. De ezek csak a kidolgozottabbak. Hogy melyikből mi lesz, azt még nem tudom.

46. Ha holnap azzal a tudattal ébrednél, hogy egyvalami megváltozott a külsődön, miben reménykednél, mielőtt a tükör elé állsz és meglátod?
Egészen biztosan abban reménykednék, hogy 25-30 kilóval vékonyabban ébredek fel, de úgy, hogy nem látszik a bőrömön a sok fogyás, és szép feszes minden. Ha kisebb dolgokban gondolkozom, akkor szeretném, hogy az összes pattanásom eltűnjön.

47. Mi a célod a blogoddal? Mekkora olvasottságnál éreznéd azt, hogy ennél már nem szeretnél többet?
A számok sosem izgattak. Mindig örültem az új olvasóknak, de sosem volt az, hogy x olvasó után már elég. Ha olyasmit tudok adni a látogatóknak, ami érdekli őket és tetszik nekik, akkor minél több ember előtt nyitva hagyom a kaput. A blogommal pedig az a célom, hogy itt legyen, amikor szükségem van rá, és ki tudjam magamból írni a problémáimat, alkalomadtán pedig szórakoztassam az olvasókat.

51. Mi tesz egy barátságot igazzá?
Pont nemrég beszéltem erről az egyik legjobb barátnőmmel. Szerintem az tesz igazzá egy barátságot, ha nem vágják hátba egymást a felek, mindig őszinték egymással és bármikor számíthatnak a másikra. Nem nyomják el egymást, nem kényszerítik olyanra a másikat, amit nem szeretnének, és megbíznak egymásban. Ugyanakkor sok a közös téma, jól el tudnak lenni, és jó hatással vannak egymásra. Az idő szerintem teljesen mindegy. Lehet akár egyéves is egy barátság, vagy túl a bűvös hetesen, a minőség a lényeg.

54. Ha létezne Dumbledore merengője, te hogyan használnád? Gyakran belemerülnél? Mit néznél legszívesebben vissza?
Mindenképpen használnám, viszont nem túl sűrűn, mert azt mondják, nem jó a múlt eseményein rágódni. Ugyanakkor a nagypapámmal eltöltött pillanatokat szívesen visszanézném, és jó lenne újra látni, akárcsak egy emlék erejéig is.

56. Szerinted működhet kapcsolat szegény és gazdag családból származó fiatalok között? Tegyük fel, hogy mindketten most végeztek az egyetemmel, és mindketten most kezdtek el dolgozni, hasonló kaliberű munkát.
Ha megvan a közös érdeklődési kör (márpedig a hasonló kaliberű munka számomra ezt jelenti), akkor miért ne lehetne? A pénz nem minden, és ezt a mondást nagyon igaznak tartom. Ha érzelmileg tudják támogatni egymást annyira, hogy felül tudjanak kerekedni az anyagi helyzet különbségén, akkor simán működhet. Mondom ezt úgy, hogy még nem volt kapcsolatom. De ezt mutatják a Ferihaban is...

58. Ha lenne egy Facebook-oldalad, vagy Instagramod, esetleg YouTube-csatornád százezer követővel, akik mind harmincas-negyvenes szülők, mit mondanál nekik?
Azt tuti sűrűn hangoztatnám, hogy a gyerek teljesen más, mint ők, és nem kell tökéletesnek lennie. Igenis át kell esnie pár hibán, amiből később tanulni fog, és ezt akármennyire is fáj, szerintem hagyni kell, hogy megértse a fontosságát. Ha folyton meg akarnak előzni mindent, akkor csúnyán kifejezve baszogatásnak fogja venni a gyerek, és csak azért is megcsinálja. Akkor meg minek előtte piszkálni? Hagyni kell, hogy kibontakozzon a személyisége, és nem görcsösen egy adott irányba terelni. Az az arisztokraták módszere.

A kihívottaim:

Névtelen blogger, akinek ezzel megadnám a kezdőlökést a blogjához és egyidejűleg valami hosszabb projekthez, és azért, mert nagyon kedves barátnőm,
- Stine Larsen, akit ezzel a bejegyzéssel próbálnék meg támogatni a hosszú szünet utáni újrakezdésre,
Aquinia Faye, akiről szívesen megtudnék egyet s mást a válaszai alapján, és jól mutatna a blogján még valami személyes bejegyzés,
Thea, akinek erőt szeretnék ezzel adni a visszatéréshez, és nem mellesleg kíváncsi vagyok a válaszaira,
Catalina Sánchez, akinek szintén jó lenne látni a hosszabb távú aktivitását,
Noemi Soler, aki szintén a visszatérés reményében kapja meg tőlem a kihívást,
- és nem utolsó sorban Riri Nord, aki az előtte lévőkhöz hasonlóan elég régóta inaktív, és szorgalmazni szeretném az újbóli jelentkezését, mert egy kiváló bloggerina és barátnő.


Hogy tetszett a bejegyzés? Esetleg sikerült valami újat is megtudnotok rólam? Ha ti is kitöltenétek, ne habozzatok, vágjatok neki! Az eredeti kérdéssort Ágoston oldalán megtaláljátok. Hatalmas ölelés mindenkinek!

Lyra

2 megjegyzés:

  1. Nagyon tetszett a bejegyzésed, élveztem olvasni a válaszokat! :)
    Pluszban köszönöm a kedves szavakat, nagyon jól estek.

    VálaszTörlés